Bijwerkingen Steroïden – Alles Wat Je Moet Weten

Mensen welke klachten hebben tijdens of na het gebruik van steroïden kunnen hiermee naar het Kennemer gasthuis gaan. Er is hier een speciaal kliniek voor steroïden.

Steroïden zijn een middel welke veel weg hebben van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Ze lijken erop en hebben ook dezelfde werking. Er zijn twee middelen in deze groepen welke uit deze groep ook geregistreerd zijn voor het gebruik door mensen. Het gaat hier om testosteron en nandrolon. In de praktijk zijn er echter veel meer soorten  middelen op de markt welke gebruikt worden. Er zijn soms extreem hoge doseringen welke gebruikt worden. Iets wat eigenlijk zinloos is. Ook worden er regelmatig niet steroide middelen gebruikt om de bijwerkingen van de AAS te bestrijden of juist om vet af te drijven.

Inhoudstafel

De klachten bij het gebruiken van de steroïden in het kort

Mensen welke AAS gebruiken krijgen hier vaak last van. Eigenlijk alle gebruikers slider-img-2geven uiteindelijk wel aan last te krijgen van een of meerdere bijwerkingen wanneer men steroïden gebruikt. Het gaat vaak om een afname of een toename van het libido, erectie problemen, een verminderde vruchtbaarheid en ook een gebrek aan het eigen testosteron, borstklier vorming, acne, en ook tal van psychische effecten. Denk bij dit laatste aan agressiviteit, paranoïde, afhankelijkheid, depressiviteit en zich down voelen. Dit laatste komt ook veel voor wanneer men stopt.

Wat doet de polikliniek van het Kennemer Gasthuis niet?

Het Kennemer Gasthuis  en haar polikliniek is gericht om de klachten te onderzoeken en te behandelen. Er worden geen steroïden gekocht of voorgeschreven voor een cosmetische of juist een prestatie verbeterend doel. De sporters krijgen ook geen begeleiding bij het gebruik van de middelen en er wordt ook geen advies verstrekt aan mensen welke nog geen steroïden klachten hebben rondom hun gezondheid.

Wie kan er terecht op de polikliniek van het Kennemer gasthuis?

34849729Vrouwen en mannen vanaf 18 jaar kunnen zich melden bij de polikliniek van het Kennemer gasthuis, wanneer ze steroïden gebruiken of juist hebben gebruikt en willen weten of dit hun gezondheid heeft geschaad. Het is gemakkelijk om een afspraak te maken. Een telefoontje is vaak al genoeg. Het is goed om een verwijzing te hebben van een huisarts om zo ook via de ziektekostenverzekering een vergoeding te krijgen.

De Privacy

Er zijn aparte wachtkamers, aparte spreekkamers, aparte dossiers en dus is er volop privacy. Alle afspraken zijn alleen op afspraak mogelijk. Natuurlijk geldt er ook het medische beroepsgeheim waardoor het nooit mogelijk is om zonder schriftelijke toestemming gegevens ter beschikking te stellen aan derden, zoals andere artsen, sportbonden, een doping autoriteit, de politie of bedrijfsverenigingen. Ook voor gegevensverstrekking aan de naaste familie geldt dit.

De ziektekostenverzekeraar moet wel een omschrijving van de klacht kennen en waarvoor er kosten zijn gemaakt. De omschrijving is afhankelijk van de hoofdklacht waarvoor u bij de polikliniek bent gekomen. Als hierop staat dat u bij de polikliniek interne geneeskunde bent geweest, dan zou men de conclusie kunnen trekken dat u bij het doping spreek sessie bent geweest.

Als u dit niet wilt dan dient u natuurlijk gewoon zelf de nota te betalen.

Wel of niet beginnen ?

Verschillende injectie spuitenHet is mogelijk om te starten met een beginners behandeling. Een eerste fase kun je wat lichter maken om te ontdekken wat de gevolgen zijn van het volgen van een testosteron dosis. Het is goed om te zien welke verschillende mogelijkheden er zijn om zo een goede start te maken bij het krijgen van een gespierder, sterken en steviger lichaam. Door op een verstandig manier om te gaan met de voordelen en de nadelen is het mogelijk om te ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn en hoe ook jij volop kunt genieten van een goede bulk. Een behandeling om meer spieren te krijgen en om van een verhoogd concentratievermogen te genieten. Ontdek alle mogelijkheden en kies verstandig.

Naast tal van positieve effecten op je lichaam, je psyché en hoe jij jezelf voelt is het ook mogelijk dat je last krijt van wat minder positieve bijwerkingen. In dit artikel zijn de bijwerkingen besproken, zodat je een compleet beeld hebt als je voor het gebruik van AAS wilt kiezen.

In het kort: welke negatieve bijwerkingen zijn er?

Er zijn verschillende bijwerkingen bij het gebruik van kunstmatige hormonen. Je kunt last krijgen van een vettere huid, meer acne en puisten, een leverfunctiestoornis krijgen, last krijgen van hart- en vaatziekten en ook last krijgen van psychische veranderingen. Denk hierbij aan een verhoogde agressiviteit. Daarnaast kan je ook last krijgen van een verminderde vruchtbaarheid, kleiner wordende zaadballen en een groter gevoel van achterdocht.

Voor vrouwen geldt dat ze een verstoorde menstruatiecyclus kunnen krijgen. Ook kunnen ze last krijgen van meer lichaamsbeharing en de groei van de clitoris.

Voor eens en voor altijd de bijwerkingen van steroïden ontleed! – HET VOLLEDIGE VERHAAL

Meestal, wanneer steroïden worden genoemd, worden ze opgevoerd als de reden waarom een bepaalde atleet zo snel kan rennen, zoveel looppas kan maken, of zoveel tackles kan maken. Er wordt ook beweerd dat ze buitengewoon ernstige bijwerkingen hebben en dat ze een grote meedogenloze en permanente schade veroorzaken. Iedereen heeft films gezien als “Het programma” waar steroïden het leven van een jonge atleet verpesten, of misschien “The Aaron Henry Story” op HBO, waar een jonge atleet levenslange problemen ondervindt van zijn steroïde misbruik.

Dit artikel is geschreven om je te verzekeren dat dit soort gruwelverhalen maar weinigen voorkomen, en na letterlijk honderden atleten en bodybuilders te hebben geraadpleegd, zijn er weinig verhalen die zelfs maar een klein beetje lijken op de populaire ‘horrorverhalen’ die we in de media bijna dagelijks tegenkomen.

Door dit artikel te lezen, zullen coaches, sporters, ouders en leerkrachten de waarheid over  steroïde bijwerkingen leren kennen en zullen zij hun eigen geïnformeerde beslissingen met betrekking tot hormonen kunnen nemen. Maar wij vermoeden dat, na het lezen van dit aritkel, evenals wat de wetenschappelijke literatuur zegt, de vraag hoe slecht steroïden zijn een geheel andere vraag zal zijn; de enige vraag blijft: “Waarom heeft niemand me dit eerder verteld?”

Toen er aanvankelijk onderzoek voor dit stuk begon, zijn er niet alleen echte atleten geraadpleegd die ruime ervaring hadden met het gebruik van steroïden, maar ook wetenschappelijke en medische tijdschriften. Het beeld dat zich  afspeelde, was heel anders dan het beeld dat meestal door de massamedia werd geschilderd, en zeker veel anders dan dat er werd ondervonden op het web.

Eerlijk gezegd, het onderzoek naar de overheidssites onthulde heel weinig nuttige informatie. Er waren talloze ongegronde claims en er werd volop gepraat over geld dat in “studies” werd gestopt. In werkelijkheid waren de overheid “studies” over steroïden helemaal geen medische studies. Het waren enquêtes die werden gegeven aan verschillende leeftijdsgroepen, over het gebruik van steroïden, om statistieken te genereren. Er was niets van medische waarde of wetenschappelijke verdienste op die sites, ondanks de eindeloze parade van artsen die tegen hun gebruik leken te zijn. Hier is een voorbeeld van een van de meer absurde beweringen op een van die sites:

“Steroïden: het zijn gevaarlijke medicijnen, en bij oneigenlijk gebruik kunnen ze een groot aantal ernstige, langdurige en vaak onomkeerbare negatieve gevolgen voor de gezondheid veroorzaken.

Deze medicijnen kunnen het hoogtepunt van groeiende adolescenten belemmeren, vrouwen vermanlijken en geslachtseigenschappen van mannen veranderen. Steroïde kunnen leiden tot voortijdige hartaanvallen, beroertes, levertumoren, nierfalen en ernstige psychiatrische problemen. Bovendien, omdat steroïden vaak worden geïnjecteerd, lopen gebruikers het risico hiv of hepatitis toe te dienen of over te dragen .. “

Dit is de informatie op een website van de overheid, in een stuk geschreven door een arts. . Terwijl je leest wat wij te zeggen heb, houd je dit in je achterhoofd. Onthoud deze claim, gemaakt door een arts, onthoudt hem terwijl je de rest van dit stuk leest. Alle informatie hier is precies wat er is verteld door atleten, en ook wat wordt aangetroffen in geloofwaardige wetenschappelijke tijdschriften. Bekijk de informatie en beslis zelf hoe schadelijk steroïde zijn.

Neveneffecten:

 1. Remming van natuurlijke hormonen
 2. Leverbeschadiging
 3. Cholesterol verhoging
 4. Acne
 5. Roid Rage
 6. Gynocomastia
 7. Vergrote Prostaat
 8. Vergrote kans op kaalheid
 9. Cardiovasculaire problemen
 10. Virilisatie
 11. Belemmerde groei
 12. Hoge bloeddruk
 13. Nierproblemen
 14. Immuunsysteem veranderingen
 15. Overtollig lichaamshaar
 16. Steriliteit
 17. Waterretentie

Laat je niet afschrikken door de lange lijst. Alle punten worden behandeld en zijn veel al minder erg dan je denkt.

Bijwerkingen van Steroïden

Remming van natuurlijke hormonen

De remming van natuurlijke hormonen is waarschijnlijk de meest voorkomende en waarschijnlijke neveneffect van het gebruik van AAS. In bijna alle gevallen stuurt het nemen van hormonen een bericht naar uw endocriene systeem om het te verminderen of te stoppen met produceren. Dit komt omdat je lichaam in een zeer gebalanceerde staat wil blijven – de zogenaamde ‘homeostase’. Om de homeostase te behouden, probeert het lichaam te voorkomen dat er te veel of te weinig van een bepaald hormoon wordt toegediend.

In het geval van steroïden, geven de hersenen aan dat de testikels vertragen of zelfs stoppen met produceren van (afhankelijk van het type en de hoeveelheid ingenomen steroïden) testosteron als er te veel circulerend is. Helaas gebeurt dit wanneer elke vorm van hormoon aan het lichaam wordt toegevoegd, dus zelfs als een atleet geen testosteron gebruikt, maar andere hormonen gebruikt, zal het lichaam dit signaal 99% van de tijd nog steeds verzenden.

Natuurlijk veroorzaken verschillende steroïden verschillende mate van remming, variërend van totale stopzetting van endogene (natuurlijke) testosteronproductie tot zeer milde reducties, waarbij sommige natuurlijke hormonen nog steeds worden geproduceerd en circuleren.

In bijna alle gevallen is deze remming voorbij als de steroïden niet meer actief zijn in het lichaam.

De meeste atleten die AAS gebruiken, accepteren dit allemaal als een noodzakelijke prijs om de voordelen van het gebruik van steroïden te ervaren. In een poging om dit te bestrijden, hebben atleten door de jaren heen met verschillende verbindingen geëxperimenteerd om dit probleem te voorkomen of op zijn minst te beperken. Humaan chorion Gonadotrofine, anti-oestrogenen en selectieve oestrogeenreceptorantagonisten (SERM’s) worden allemaal gebruikt tijdens een cyclus of na (of beide) met dit doel voor ogen.

Bij mensen die gedurende een jaar geen steroïden hebben gebruikt, bevonden al hun gemeten hormonen (testosteron, oestrogeen) zich in het normale bereik! Het is duidelijk dat de effecten die steroïden op uw hormonen hebben omkeerbaar zijn en de horrorverhalen die we allemaal in de media hebben gelezen over mensen die na één cyclus nooit de normale hormonale functie hebben herwonnen, zijn overdreven.

Waarschijnlijk dat iedereen die bekend is met “After School Specials” over steroïden zeer verrast zijn met dit feit. Wat betreft “The Aaron Henry Story” op HBO, is het onwaarschijnlijk voor te stellen hoe hij tot ver in de jaren 40 bijwerkingen heeft gehad toen de steroïde gebruikers in dit onderzoek na een jaar helemaal goed waren en in sommige gevallen meer gebruikten dan hij!

Leverbeschadiging

Leverbeschadiging is waarschijnlijk de meest sensationele van alle mogelijke steroïde bijwerkingen. De media richten zich vaak op dit specifieke probleem alsof het voorkomt bij alle steroïde en bij elke persoon die ze neemt. Niets kan verder van de waarheid verwijderd zijn.

De meeste orals passeren de lever, die functioneert als het filtersysteem van het lichaam. Wanneer iets door de lever gaat, wordt het afgebroken door verschillende enzymen en vervolgens doorgegeven in de bloedbaan. Het meeste onderzoek naar oraal toegediende steroïden is gericht op het feit dat leverenzymen na inslikken worden verhoogd. Maar betekent dit noodzakelijkerwijs dat de lever wordt beschadigd ? Natuurlijk niet.

De studies die zich richten op steroïdtoxiciteit van de lever zijn vaak gebaseerd op absurde doses, of richten ze zich ten onrechte op leveractiviteit in plaats van schade. De lever fungeert als filter voor het menselijk lichaam, het wordt geactiveerd als er iets (niet alleen een steroïde) doorheen gaat. Toont dat aan dat steroïden de lever beschadigen? Laten we eens kijken wat de wetenschappers zeggen.

In 1999 werd een onderzoek van acht weken uitgevoerd, waarin gekeken werd naar de effecten van een 8-weken durende cyclus van orale steroïden. De onderzochte steroïden waren Halotestin (Fluoxymesterone), Dianabol (methylandrostanolone) en Winstrol (Stanozolol) op ratten met een dosis van 2 mg / kg lichaamsgewicht, toegediend gedurende 5 weken vijfmaal per week.

Dat is bijna 200mgs / dag van elk van die steroïden, voor een gebruiker van 90 killo. Dat is in het algemeen veel meer dan de gemiddelde persoon zou gebruiken op een cyclus. Sterker nog, in de jaren van onderzoek naar steroïden en in gesprekken met atleten,  wel eens gehoord van iemand die zelfs dichtbij 200mgs / dag Halotestin, Winstrol of Dianabol heeft gebruikt?

Aan het einde van die studie, had elke rat nog steeds leverenzymspiegels die binnen het normale bereik lagen!

Bron

In een ander onderzoek werden 16 bodybuilders die steroïden gebruikten vergeleken met 12 bodybuilders die niet gebruiken. Na drie maanden stopten de bodybuilders met het gebruik van steroïden. Na nog eens 3 maanden zonder steroïden werd geconcludeerd dat de bodybuilder die steroïden hadden genomen weer de zelfde waardes hadden als de test groep die niet hadden gebruikt.

Bron

We kunnen aan de hand van de data zien dat ex-steroïde gebruikers een volledig normale leverenzymen hebben een jaar nadat ze zijn gestopt met gebruiken. Voor sommige leverenzymen hebben zelfs de huidige gebruikers normale scores.

Effecten op het cholesterol

Steroïden kunnen het HDL-cholesterol verlagen en het LDL-cholesterol verhogen. HDL (high-density lipoproteïne, gewoonlijk “goede cholesterol” genoemd) helpt de slagaders te beschermen door ongebruikte cholesterol naar de lever te brengen waar het wordt afgebroken.

LDL daarentegen heeft het tegenovergestelde effect. Sommige steroïden kunnen daarom een hoog cholesterolgehalte veroorzaken met een lage HDL en een hoge LDL. Sommige steroïden zijn natuurlijk erg mild voor bloedlipiden, terwijl anderen steroïden dat niet zijn. In beide gevallen is het echter waarschijnlijk dat kort na het staken van de steroïde de normale waardes zich herstellen.

Acne en steroïden

Hormonen kunnen de ontwikkeling van acne bevorderen. De mate waarin dit wordt ervaren, kan echter te wijten zijn aan een aantal verschillende factoren, waarbij de gebruikte steroïden en exacte doseringen primair zijn.

De talgklieren van de huid hebben een bijzonder hoge affiniteit voor dihydrotestosteron, een androgeen dat het lichaam van nature produceert uit testosteron via het enzym 5-alpha-reductase. Verhoogde activiteit van de talgklier bevordert een vette huid die kan worden gecombineerd met bacteriën en dode huid (normale slijtage), waardoor poriën sneller worden verstopt dan het lichaam ze kan reinigen.

Dit is natuurlijk te voorkomen door alleen bepaalde steroïden te gebruiken, de huid regelmatig te reinigen en misschien een actueel antiandrogeen te gebruiken.

Bron

Roid Rage (woede uitbarstingen)

Verhoogde agressiviteit wordt vaak beweerd voort te komen bij gebruik van steroïden. Hoewel het zeer zeldzaam is (minder dan 5%), zijn er bij sommige steroïde gebruikers significante psychiatrische symptomen gevonden, waaronder agressie en toegenomen geweld en zelfs psychose.

Er moet echter worden opgemerkt dat er in de uitgevoerde onderzoeken geen controlegroep was, waardoor de resultaten ervan op zijn best onecht waren. Het is logisch te veronderstellen dat van nature agressieve mensen (die met bepaalde agressieve eigenschappen) gewoon meer geneigd zijn om hormonen te gebruiken, wat de onderzoeksresultaten verder scheef trekt. Kunnen steroïden zo’n agressiviteit verhogen? Mogelijk. Kunnen AAS de schuld krijgen van anti-sociale, psychotische, “roid-woede” soorten gedrag? Waarschijnlijk niet. Het bewijs is er gewoon niet om die theorieën te onderbouwen.

In feite werd er een onderzoek uitgevoerd waarbij verschillende doseringen van testosteron-toediening werden onderzocht bij mannen van 20-50 jaar oud, die een verscheidenheid aan ervaring hadden met steroïden omdat ze deze eerder wel dan helemaal niet hadden gebruikt voorafgaand aan het onderzoek.

Allerlei psychologische tests werden uitgevoerd aan het begin van het onderzoek en aan het einde. Er werd vastgesteld dat geen enkele deelnemer aan het onderzoek gewelddadig was geworden als gevolg van de testosteroninjecties die ze hadden gekregen, hoewel sommigen zeiden dat ze agressiever waren.

Dit geeft duidelijk aan dat er een hoog niveau van controle is over mogelijk gewelddadig of agressief gedrag dat kan voortvloeien uit het gebruik van steroïden. De onderzoekers merkten ook op dat in termen van de uitgevoerde psychologische tests, sommige proefpersonen weinig of geen respons vertoonden op testosteron, met betrekking tot psychologische maatregelen, terwijl anderen aanzienlijke veranderingen ondervonden.

Aldus speelt het algemene temperament duidelijk een grote rol in hoe men psychologisch reageert op steroïde toediening. Toen dit onderzoek met anderen werd vergeleken, werden vergelijkbare resultaten gevonden.

Bron

roid rage

Gynocomastia (ontwikkeling van borstweefsel bij mannen)

De ontwikkeling van gynaecomastie of feminisering van het borstweefsel bij mannen is mogelijk met steroïden. Dit komt door een overmaat aan oestrogeen dat in het lichaam aanwezig is, via een proces dat bekend staat als “aromatisering” waarbij androgenen zoals testosteron worden omgezet in oestrogeen.

Dit overtollige oestrogeen vindt dan zijn weg naar de receptoren in borstweefsel en bindt daaraan. Dit resulteert in de mogelijkheid van vrouwelijk borstweefsel, dat soms door chirurgie moet worden verwijderd. De meeste atleten ervaren jeuk aan de tepels, gevolgd door pijn. Aangezien dit zich over meerdere dagen ontwikkelt, heeft de atleet meestal meer dan genoeg tijd om het gebruik van de verbindingen die hij neemt stop te zetten, of om de ontwikkeling van het borstweefsel tegen te gaan terwijl hij op de cyclus blijft.

De twee meest voorkomende manieren om gynaecomastie tegen te gaan zijn het gebruik van een anti-oestrogeen zoals Nolvadex of Clomiphene Citraat (best genomen na de cyclus) of Letrozol, een zeer krachtige aromatase-remmer. De anti-oestrogene verbinding wordt tijdens de cyclus gebruikt om effectief de groei van het voedende oestrogeen uit te hongeren.

De initiatie en progressie van borstontwikkeling omvat een verscheidenheid van hypofyse (en eierstok, bij vrouwen) hormonen, evenals verschillende lokale bemiddelaars. Testosteron heeft het vermogen om te aromatiseren (omgezet in oestrogeen) en uiteindelijk deel te gaan uitmaken van de cascade van hormonen die bijdragen aan de ontwikkeling van borstweefsel.

Vergrote Prostaat

Nogmaals, dit is slechts een mogelijke bijwerking, maar steroïden kunnen mogelijk een vergroting van de prostaat veroorzaken. De in de media bestendigde bewering van mogelijke prostaatkanker lijkt volgens de meeste onderzoeken volkomen ongefundeerd.

In veel gevallen wordt deze vergroting snel verholpen na stopzetting van het gebruik van steroïden. De eerste periode van prostaatgroei vindt plaats tijdens de puberteit en treedt op als een resultaat van de uitscheiding van testosteron van androgenen.

Dan, veel later in het leven, is er vaak een tweede groeifase. Hoewel dit aanvankelijk werd beschouwd als een gevolg van de werking van Dihydrotestosteron in het lichaam, is het waarschijnlijker te wijten aan oestrogeen gecombineerd met een kleine hoeveelheid DHT of Testosteron.

Het is dus niet moeilijk om je voor te stellen dat het nemen van steroïden mogelijk dit type prostaatvergroting kan veroorzaken en problemen kan veroorzaken voor een steroïde-houdende atleet. Meestal wordt een product zoals Finasteride of Dutesteride gebruikt om dit probleem met een hoog succes te voorkomen.

Hormonen en kaalheid

Steroïden kunnen ervoor zorgen dat mannen gaan kalen als ze een genetische aanleg hebben voor mannelijke kaalheid. Van het gen voor kaalheid wordt gedacht dat het uitsluitend in het X (mannelijk) chromosoom verblijft, dus een goede algemene indicatie of iemand genetisch vatbaar is voor kaalheid is om naar de mannen aan de kant van de moeder te kijken.

De kans is groot dat als de meerderheid van hen kaal is, de persoon dat gen ook zal dragen. De reden dat steroïden voortijdig kalend kunnen veroorzaken, is dat de hoofdhuid vrij sterk reageert op dihydrotestosteron (DHT) en dat veel steroïden naar DHT kunnen worden omgezet of daarvan zijn afgeleid.

Sommige medicijnen tegen kaalheid kunnen dit voorkomen, zoals Finasteride en Dutesteride. Dit is natuurlijk slechts een cosmetisch effect en vormt geen echte gezondheidsproblemen. Het kan catastrofaal zijn voor een potentiële carrière bij een rockband uit de jaren 80, maar behalve dat, kan ik echt geen echte problemen zien die verband houden met haaruitval; vooral omdat het kan worden vermeden als de juiste stappen worden genomen en bepaalde synthetische hormonen worden vermeden.

man met kaal hoofd

Cardiovasculaire problemen

Steroïden zijn in verband gebracht met cardiovasculaire problemen. Een deel hiervan kan te wijten zijn aan hun effecten op het cholesterol (zie hierboven). Maar een deel is te wijten aan het feit dat veel steroïde gebruikers (en sporters) een vergrote ventrikel hebben. Dit is eigenlijk heel gebruikelijk bij bodybuilders en powerlifters en andere soorten atleten, en is meer indicatief voor het effect van krachttraining op het hart, dan alleen het gebruik van steroïden.

Virilisatie (ontwikkeling van mannelijke kenmerken bij vrouwen)

Deze term verwijst naar masculinisatie of de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken waaraan vrouwen mogelijk zouden kunnen lijden bij het gebruik van steroïden.

Deze bijwerking van vrouwen is vaak reversibel nadat steroïden zijn stopgezet. Enkele typische tekenen van virilisatie zijn de ontwikkeling van een diepere stem, hirsuitisme (groei van overtollig lichaamshaar), vergroting van uitwendige genitaliën (clitorale vergroting) en mogelijke mannelijke kaalheid, of acne op het gezicht of lichaam.

Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de gebruikte verbindingen en de gebruikte doseringen. De meest permanente van deze effecten is de verdieping van de stem vanwege de hypertrofie (groei) van de stembanden. Dit is meestal de meest ongewenste bijwerking, want het maakt het heel duidelijk wanneer een vrouw steroïden gebruikt.

Natuurlijk, als dit begint, is de beste manier om dit stop te zetten door onmiddellijk te stoppen met het gebruik van alle hormonen. Er zijn verschillende manieren om dit effect om te keren, het meest voorkomende is om een medische procedure te ondergaan die bekend staat als het afschrapen van de vocale koorden.

Belemmerde groei

grote en kleine manHet gebruik van sommige steroïden kan mogelijk het groeipotentieel van nog volwassen wordende kinderen, tieners en jonge volwassenen belemmeren. Dit is alleen mogelijk met bepaalde steroïden, en niet met andere. In feite zijn bepaalde steroïden gebruikt in klinische omgevingen om de groeisnelheid bij kinderen te verbeteren.

Het is waarschijnlijk dat de voortijdige sluiting van het epifyse kraakbeen, dat hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door aromatiseerbare steroïden, zal leiden tot een mogelijk groeiremmend effect en uiteindelijk zou kunnen resulteren in een kortere volwassen lengte.

Dit is hoogstwaarschijnlijk een onomkeerbaar neveneffect, omdat de groeischijven zouden zijn versmolten en niet kunnen “heropenen”. Anavar (Oxandrolon) is gebruikt om de groei van groeiachterstandige kinderen te verbeteren, en het is waarschijnlijk dat de meeste andere van DHT afkomstige steroïden ook voor dit doel kunnen worden gebruikt.

Bij 99,9% van de mensen eindigt het proces van botverlenging rond het midden tot de late tienerjaren. Op dit punt worden de groeiplaten uitgewist en verdwijnen, waarna niet meer een verlenging (getypeerd door een toename van de lengte van de ledematen) kan plaatsvinden.

Verlenging van het bot vindt hier plaats en aan het einde een tweede epifyse. De proliferatie van het kraakbeen gebeurt erg snel, eigenlijk snel genoeg om de botgeneratie voor te blijven, die het “achtervolgt”, ossificatie genoemd, wat slechts de vervanging is van kraakbeen door botten.

Zolang de kraakbeengroei “vooruit blijft” van het bot, wordt je groter, omdat bot kraakbeen vervangt. Wanneer het bot uiteindelijk het kraakbeen vangt (omdat het kraakbeen de groeisnelheid vertraagt, niet het bot), versleuteld het de groeischijf.

Bron

Hoge bloeddruk

Dit probleem is mogelijk het gemakkelijkst te verhelpen van alle steroïde bijwerkingen. Het komt vaak voor bij steroïden die atleten gebruiken om maximale te bulken om zich te onthouden van alle aërobe activiteit. Dit zorgt ervoor dat het lichaam veel harder werkt om bloed te laten circuleren. De typische water- en natriumretentie geïnduceerd door bepaalde steroïden kan ook bijdragen aan deze bijwerking. Als de bloeddruk regelmatig wordt gemeten om ervoor te zorgen dat de waarde niet hoger is dan 140/90, zouden er geen problemen mogen zijn.

Nierproblemen

Bepaald gebruik van steroïden kan de nieren zwaarder belasten. Aangezien nieren betrokken zijn bij de filtratie- en excretieprocessen, werken ze, wanneer een vreemde substantie wordt toegediend, noodzakelijkerwijs harder.

Sommige steroïde gebruikers hebben zeer donkere urine opgemerkt tijdens een cyclus, en dit is een aanwijzing dat de nieren overuren maken om hun doel te bereiken. Een van de belangrijkste overtreders hiervan is trenbolon, dat de urine van de gebruiker een heel donkere kleur geeft.

Dit probleem wordt verlicht wanneer er dagelijks genoeg water wordt gerbruikt. Ook is er de mogelijkheid van bijwerkingen afhankelijk van de dosering en het type van de toegediende verbindingen.

Sommige steroïden (Nandrolones) worden zelfs gebruikt om mensen met nierproblemen te behandelen! Het is duidelijk dat ze niet zo slecht zijn als ze worden afgeschermd met betrekking tot mogelijke negatieve niergerelateerde problemen.

Immuunsysteem veranderingen

Er is een grote hoeveelheid gegevens die erop wijzen dat kunstmatige hormonen enig effect kunnen hebben op het moduleren van het immuunsysteem.

Zoals met de meeste potentiële bijwerkingen, is dit grotendeels dosisafhankelijk en afhankelijk van de samenstelling. Er zijn sterke aanwijzingen dat verschillende analogen het immuunsysteem op verschillende manieren beïnvloeden. Van testosteron en andere bepaalde analogen is mogelijk aangetoond dat het immuun onderdrukken is, terwijl Nandrolon en nog andere verbindingen immuun stimulerende eigenschappen hebben.

Beide zijn echter gunstig gebleken voor patiënten met AIDS, die duidelijk een reeds aangetast immuunsysteem hebben. Dit komt omdat de toename van de vetvrije massa die deze steroïden kunnen bieden consistent is met een verbeterd vermogen om infecties te bestrijden, verbeterde overlevingscijfers en een betere kwaliteit van leven.

Bronnen: 1, 2, 3.

Het immuunsysteem

Groei van overtollig lichaamshaar

Zoals hierboven in ‘Virilisatie’ wordt weergegeven, veroorzaken steroïden meestal een toename van de groei van lichaamshaar. Op een manier die erg lijkt op de adolescentie, de periode waarin het haar ontsproot op plaatsen waar het voorheen niet te wijten was aan de blootstelling van ongewoon hoge hoeveelheden geslachtshormonen, dienen steroïden als een synthetische initiator. Simpel gezegd, de snelle toestroom van geslachtshormonen stimuleert de ontwikkeling van lichaamshaar.

Deze bijwerking treedt op bij zowel mannen als vrouwen en de haargroei kan overal op het lichaam verschijnen, met uitzondering van de kop (waarbij het tegenovergestelde effect soms wordt waargenomen vanwege het grote aantal DHT-receptoren).

Bij vrouwen neemt deze haargroei het vaakst toe in traditioneel mannelijke locaties op het lichaam zoals het gezicht en de rug, maar neemt ook toe op de benen, oksels, schaamstreek, armen, torso, handen / knokkels en voeten. Hoewel stopzetting van steroïden de onregelmatige groei ongedaan maakt, worden haar die tijdens de toediening van steroïden worden gekweekt niet omgekeerd of dun gemaakt.

Voor mannen is zo’n haargroei nauwelijks merkbaar, behalve bij de aanzienlijk minder behaarde leden van de bevolking, en zelfs dan levert het geen echt probleem op.

Bron

Steriliteit bij mannen en vrouwen

Tijdelijke steriliteit is een vaak voorkomende bijwerking van steroïden bij zowel mannen als vrouwen. Sterker nog,  steroïden zijn zo bekwaam dat ze feitelijk zijn bestudeerd en goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie als een mogelijkheid van anticonceptie voor mannen.

Steroïden doen dit door de verschillende hormonen bij vrouwen te verstoren die het vermogen om regelmatige menstruatiecycli te hebben versterken. Bij mannen verlagen steroïden het follikelstimulerend hormoon (FSH) tot het punt waarop normale productie van sperma niet mogelijk is. Dit wil niet zeggen dat niemand tijden een cyclus ooit zwanger is geworden; integendeel. Er zijn legioenen van “gelukkige ongelukken” gemeld aan mij door atleten die tijdens een behandeling zwanger zijn geworden.

Steriliteit door steroïden is natuurlijk tijdelijk en wordt ongedaan gemaakt na de cyclus. Deze omkering wordt meestal versneld door de postcyclustherapie waarbij vaak SERM’s worden gebruikt zoals Nolvadex of Clomid en / of humaan choriongonadotropine.

Bronnen: 1, 2, 3, 4.

Waterretentie en opgeblazen gevoel

Opzwellen, a.k.a overmatige retentie van water is een zeer waarschijnlijk neveneffect van specifieke steroïden. Over het algemeen veroorzaken korte esters testosteron (testosteronpropionaat) en van DHT afgeleide steroïden (met uitzondering van Dianabol) geen significant opgeblazen gevoel.

Sommige 19-Nors-, Dianabol- en middellange tot lange-estertestosteron hebben een hogere mate van aromatisering en overmatig oestrogeen is typisch (maar niet altijd) gelijk aan een grotere vochtretentie van het spierweefsel.

Om deze reden worden dergelijke steroïden vaak opgenomen in bulk tcycli en vermeden tijdens cut cycli. Ook dragen hoge niveaus van natrium-, suiker- en synthetische zoetstoffen zoals die worden aangetroffen in dieetdranken bij aan een opgeblazen gevoel.

Bron

De mythes, geloof niet alles wat je hoort

Hopelijk dat je dit hele artikel leest en dat je je verrast en mogelijk zelfs een beetje woedend voelt. Misschien was je woedend over hoe nonchalant een heel ernstig onderwerp hier wordt behandel, maar waarschijnlijker, was je woedend op het feit dat het meeste van wat je bent gaan geloven over steroïden en hun naar verluidt vreselijke bijwerkingen enorm overdreven zijn.

Het simpele feit is dat steroïden, zoals elke medicatie, een groot aantal ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken. Wij suggereren zeker niet anders. Wat wij sugeren, is dat er een logischer en rationeler beeld van hen wordt genomen. De literatuur suggereert dat deze medicijnen veilig zijn bij gebruik in een klinische setting; talrijke interviews en ervaringen met atleten suggereert dat dit ook buiten de klinische setting mogelijk is.

mythes vs feiten

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments