• Home

Wat is en hoe werkt Genotropin? Wanneer moet je dit wel of niet gebruiken?

Genotropin is een vorm van menselijk groeihormoon dat belangrijk is voor de groei van botten en spieren.

Genotropin wordt gebruikt om groeistoornissen te behandelen bij kinderen en volwassenen die een tekort hebben aan natuurlijk groeihormoon. Dit omvat mensen die, door het Noonan syndroom, het syndroom van Turner of het Prader-Willi-syndroom klein zijn van gestalte en mensen die klein waren bij de geboorte en geen inhaalslag in de groei kunnen maken of een tekort hebben door andere oorzaken.

Genotropin wordt ook gebruikt bij volwassenen om het korte darm syndroom te behandelen of om ernstig gewichtsverlies te voorkomen in verband die door aids kan worden veroorzaakt. Genotropin kan ook voor doeleinden worden gebruikt die niet in deze medicatiehandleiding worden vermeld.

Inhoudstafel

Belangrijke gegevens

Je mag Genotropin niet gebruiken indien je kanker hebt, diabetische retinopathie (oogheelkundige complicatie van suikerziekte) of als je wordt behandeld voor het Prader-Willi-syndroom en je hebt last van overgewicht of van ernstige ademhalingsproblemen. Je mag dit geneesmiddel ook niet gebruiken als je een ernstige ziekte hebt als gevolg van longfalen of complicaties door recente chirurgische ingrepen, verwondingen of medische trauma’s.

Voordat je dit geneesmiddel inneemt

Je mag Genotropin niet gebruiken als je allergisch bent voor de Genotropin zelf of voor benzylalcohol, maar ook niet als je:

 • Een ernstige ziekte hebt als gevolg van longfalen, of complicaties van recente chirurgische ingrepen, verwondingen of medische trauma’s
 • Een actieve vorm van kanker
 • Oogproblemen (diabetische retinopathie), veroorzaakt door diabetes, of je wordt behandeld voor het Prader-Willi-syndroom en je hebt overgewicht of ernstige ademhalingsproblemen (inclusief slaapapneu)


Vertel het je arts als je eerder last hebt gehad van:

 • Kanker (vooral in de kindertijd)
 • Diabetes
 • Een hypofyse stoornis
 • Abnormale kromming van de wervelkolom (scoliose)
 • Hypothyreoïdie
 • Een hoofdletsel of hersentumor of hersenkanker en bestraling in de kindertijd

In sommige gevallen mag Genotropin bij een kind niet worden gebruikt. Bepaalde merken somatropine bevatten een ingrediënt dat bij zeer jonge baby's of bij premature baby's ernstige bijwerkingen of de dood kan veroorzaken. Geef dit geneesmiddel niet aan een kind zonder medisch advies.

Van een aantal merken somatropine, waaronder Genotropin, Omnitrope, Saizen en Serostim wordt niet verwacht dat ze een ongeboren baby zullen schaden.

Van andere merken somatropine, waaronder Humatrope, Norditropin, Nutropin, Zomacton en Zorbtive, is niet bekend of ze schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren baby.

Vertel je arts als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden. Het kan onveilig zijn om een baby borstvoeding te geven terwijl je dit geneesmiddel gebruikt. Vraag je arts over de eventuele risico's.

Hoe moet ik Genotropin gebruiken?

Je dosering, het merk somatropine en hoe vaak je het gebruikt zijn afhankelijk van de aandoening die je behandelt. Volg alle aanwijzingen zoals aangegeven op het voorgeschreven etiket en lees goed de bijsluiter. Gebruik het medicijn precies zoals aangegeven.

Genotropin wordt in een spier geïnjecteerd of onder de huid. Een zorgaanbieder kan je leren hoe je de medicatie zelf kan aanbrengen.

Lees en volg zorgvuldig alle gebruiksinstructies die bij je geneesmiddel zijn meegeleverd. Gebruik Genotropin niet voordat je alle instructies voor correct gebruik goed begrijpt. Raadpleeg je arts of apotheker als je vragen hebt.

Bereid je injectie voor alleen als je daarvoor klaar bent. Schud niet met het geneesmiddel. Gebruik het niet als het geneesmiddel troebel lijkt, van kleur is veranderd of deeltjes bevat. Bel je apotheker voor nieuwe medicijnen.

Als je geneesmiddel wordt geleverd met een spuit, patroon of injectiepen, gebruik dan alleen die spullen om je geneesmiddel te nemen.

Mogelijk heb je regelmatig medische tests nodig. Volg elk dieetplan die je arts of voedingsdeskundige voor je hebben gemaakt om je conditie onder controle te houden.

Hoe je dit geneesmiddel moet bewaren, hangt af van het merk Genotropin en de gebruikte verdunningsmiddel. Raadpleeg je apotheker als je vragen hebt over de juiste opslag van je medicatie. Gooi overgebleven Genotropin weg als de vervaldatum op het etiket is verstreken.

Gebruik elk naald en spuit maar één keer en plaats ze vervolgens in een doordrukbestendige, punctie vaste naaldencontainer. Volg de lokale wetgeving over het verwijderen van deze container. Houd het buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Wat gebeurt er als ik een dosis mis?

Gebruik het geneesmiddel zo snel mogelijk, maar sla de gemiste dosis over als het bijna tijd is voor je volgende dosis. Gebruik niet twee doses tegelijk.

Bel je arts als je meer dan 3 doses achter elkaar mist.

Wat gebeurt er als ik een overdosis krijg?

Zoek medische hulp of bel de Drugs infolijn (0900-1995)

Overdosering kan zorgen voor tremor (beven), koud zweet, toegenomen honger, hoofdpijn, slaperigheid, zwakheid, duizeligheid, snelle hartslag en misselijkheid. Een langdurige overdosis kan overmatige groei veroorzaken.

Wat moet ik vermijden tijdens het gebruik van Genotropin?

Als je Zorbtive gebruikt om een korte darm syndroom te behandelen, vermijd dan het drinken van vruchtensappen of frisdranken.

Heb je een korte darm syndroom, vermijd dan het drinken van alcohol. Alcohol kan je maag irriteren en je toestand verergeren.

online genotropin kopen

Bijwerkingen van Genotropin

Zoek met spoed medische hulp als je tekenen hebt van een allergische reactie, zoals netelroos, moeilijke ademhaling of zwelling van gezicht, lippen, tong of keel.

Ernstige ademhalingsproblemen kunnen voorkomen bij patiënten met het Prader-Willi-syndroom die Genotropin gebruiken. Als je het Prader-Willi-syndroom hebt, moet je onmiddellijk contact opnemen met je arts als je last krijgt van long- of ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid, hoesten of opnieuw of toegenomen snurken.

Bel ook meteen je arts als je:

 • Pijn hebt in je knieën of heupen of als je mank loopt
 • Oorpijn, zwellingen, warm gevoel of drainage (vochtverlies)
 • Gevoelloosheid of tintelingen in je pols, hand of vingers
 • Ernstige zwelling of wallen in handen en voeten
 • Pijn of zwelling in je gewrichten
 • Pancreatitis (ernstige pijn in je bovenbuik die zich naar de rug verspreid), misselijkheid en braken, snelle hartslag

 • Hoge bloedsuikerspiegel, veel dorst, veel plassen, droge mond, fruitige ademgeur, hoofdpijn, wazig zicht

 • Verhoogde druk in de schedel (hevige hoofdpijnen, oorsuizen, duizeligheid, misselijkheid, problemen met het gezichtsvermogen, pijn achter je ogen) of als er
  tekenen zijn van een bijnierprobleem (extreme zwakte, ernstige duizeligheid, gewichtsverlies, veranderingen in de huidskleur, zich erg zwak of moe voelen)

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Pijn, jeuk of verandering van je huid daar waar het geneesmiddel werd geïnjecteerd 
 • Zwelling, snelle gewichtstoename
 • Spier- of gewrichtspijn
 • Gevoelloosheid of tintelingen
 • Maagpijn, gas
 • Hoofdpijn, rugpijn, verkoudheid of griepsymptomen, verstopte neus, niezen, keelpijn, oorpijn

Deze lijst van bijwerkingen is niet volledig en andere bijwerkingen kunnen voorkomen. Bel je arts voor medisch advies over alle bijwerkingen.  

Welke andere geneesmiddelen kunnen Genotropin beïnvloeden?

Vertel je arts over al de andere geneesmiddelen die je gebruikt, vooral:

 • Anticonceptiepillen of hormoonvervangingstherapie
 • Insuline of orale medicijnen voor diabetes
 • Steroïden (prednison, dexamethason, methylprednisolon of anderen)

Zoals gezegd is deze lijst niet compleet. Andere geneesmiddelen kunnen Genotropin beïnvloeden, waaronder geneesmiddelen op recept, medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, vitamines en kruiden. Niet alle mogelijke interacties tussen geneesmiddelen zijn hier vermeld.

Verdere informatie

Denk eraan, bewaar deze en alle andere geneesmiddelen buiten het bereik van kinderen, deel nooit je geneesmiddelen met anderen en gebruik dit medicijn alleen voor de indicatie die voorgeschreven is.

Raadpleeg altijd je zorgverlener om verzekerd te zijn dat de informatie op deze pagina van toepassing is op je persoonlijke omstandigheden.