• Home

Manboobs gynaecomastie oorzaken en behandeling

Manboobs klinken misschien als een grap, maar voor de meer dan 30 procent van de mannen die op een bepaald moment in hun leven te maken krijgen met het vergroten van borsten.

En we hebben het niet over het soort mannenborsten dat je krijgt als je wat extra kilo's inpakt.

Ja, net als de rest van je lichaam kun je vet in je borsten opslaan, en dat kan komen en gaan met gewichtsschommelingen. Maar veel oorzaken van daadwerkelijke borstontwikkeling bij mannen zijn niet zo eenvoudig.

Wanneer u klierweefsel in uw boobs ontwikkelt - in tegenstelling tot vetweefsel - wordt dit gynaecomastie genoemd. 

De boosdoeners achter volwaardige man boobs hebben grotendeels te maken met je hormonen.

Gynaecomastia

Manboobs voor en na


Simpel gezegd, testosteron onderdrukt de borstgroei, terwijl te veel oestrogeen dit kan stimuleren.

In het beste geval kan gynaecomastie gênant zijn. "Het is een belangrijk probleem dat meestal mannen in de schaduw heeft gehad", zegt Jay Pensler, MD, een chirurg in Chicago, Illinois die mannen met gynaecomastie behandelt. "Het speelt een cruciale rol in iemands zelfrespect."

Maar in het slechtste geval kan het ook een teken zijn van ernstiger gezondheidsproblemen. Hier zijn acht oorzaken van mannenborsten om te weten en wat u eraan kunt doen.

Testo Max
Genectrol 60 Capsules
  • Reduceert mannelijke borstgrootte
  • Verbeterd de uitstraling van uw borstkas
  • Sterke natuurlijke formule
  • Veilig en Legaal

Inhoudstafel

Mogelijke oorzaken borstvorming bij mannen

Obesitas

Er is meer aan obesitas gerelateerde gynaecomastie dan alleen maar meer vet overal.

In feite is dat verhoogde vet wat je hormonen verstoort. Je vetweefsel produceert een hormoon genaamd leptine, dat een belangrijke rol speelt bij de voortplantingsfunctie, legt Dr. Anawalt uit.

Als je niet genoeg vetweefsel hebt, zullen je leptinespiegels erg laag zijn. Maar in het geval van obesitas, leptine niveaus zijn zeer hoog, wat kan leiden tot leptine weerstand -die trucs je hersenen in het net te denken dat het honger.

In beide gevallen "stuurt dit een signaal naar de hersenen dat dit een ongeschikte tijd is om energie te verspillen aan seks en het krijgen van kinderen", legt dr. Anawalt uit.

Dit vertaalt zich in een afname van de hormonen LH en FSH, die de productie van sperma en testosteron kunnen belemmeren.

"Testosteron veroorzaakt een verminderde groei van de cellen die het klierweefsel [in borsten] veroorzaken, en oestrogeen verhoogt het", zegt Dr. Anawalt.

Omdat obesitas het testosteron verlaagt, krijg je minder van het "onderdrukkende" effect op het borstweefsel, dus oestrogeen kan het overnemen en de ontwikkeling van, nou ja, manboobs veroorzaken. 

Testosteronvervangende therapie

Hoewel een behandeling met testosteron je seksleven, spiermassa, energie, stemming en meer kan helpen verbeteren , kan het ook tijdelijke borstgroei veroorzaken.

Dit komt omdat alle mannen een enzym hebben dat aromatase wordt genoemd en dat testosteron omzet in een vorm van oestrogeen, zegt dr. Anawalt.

"Dus als je testosteron begint te nemen, gaan de testosteronspiegels omhoog, maar bovendien gaan de oestrogeenspiegels omhoog omdat je wat testosteron omzet in oestrogeen", zegt hij.

"Die kleine toename van oestrogeen is een grote procentuele toename, dus als je Als je eerst aan de slag gaat, kun je een beetje gevoelige boobs en groei krijgen.”

Het goede nieuws is dat dit meestal niet merkbaar is voor andere mensen, en in de meeste gevallen verdwijnt het binnen een paar weken.

"De anti-borstgroei-effecten van testosteron beginnen de overhand te krijgen, omdat je testosteronniveaus torenhoog zijn in vergelijking met waar je eerder was", zegt Dr. Anawalt.

Als het niet weggaat ( wat in zeer zeldzame gevallen kan gebeuren ), neem dan contact op met uw arts. Ze kunnen de behandeling een maand of twee stopzetten om het borstweefsel weer normaal te maken (Dit is wat u kunt verwachten als u begint met de testosterontherapie ).

Steroïden

Illegale testosteronbehandelingen die worden gebruikt voor het ophopen of verbeteren van de prestaties kunnen ook borstgroei veroorzaken - we hebben het over anabole steroïden, dit zijn synthetische versies van testosteron.

Sommige hiervan worden niet omgezet in oestrogeen, maar degenen die dat wel doen, kunnen borstgroei veroorzaken op dezelfde manier als een legitieme behandeling met testosteron.

En het nemen van een medicijn om de omzetting van testosteron in oestrogeen te blokkeren is ook geen goed idee, zegt dr. Anawalt.

Oestrogeen is nog steeds belangrijk voor de gezondheid van de botten, de seksuele functie en het laag houden van de vetmassa bij mannen, dus je wilt het niet helemaal blokkeren.

Het is ook vermeldenswaard dat de bijwerkingen van steroïden duisterder zijn dan bij reguliere testosteronbehandeling.

"Met prestatieverhogende medicijnen weet je niet echt wat het is en hoeveel je moet gebruiken", zegt Dr. Pensler, dus jongens nemen vaak veel meer dan ze zouden moeten, wat kan leiden tot meer uitgesproken effecten.

Medicijnen

Er is een lange lijst van medicijnen die gynaecomastie als een mogelijke zeldzame bijwerking vermelden, maar sommige zijn sterker verbonden dan andere.

Met name een medicijn tegen haaruitval genaamd Propecia (finasteride) is in verband gebracht met gynaecomastie.

"Medicijnen tegen haaruitval veroorzaken een afname van de omzetting van testosteron in een echt krachtige vorm van testosteron, dihydrotestosteron of DHT genaamd. Je hebt dus een anti-testosteron-effect", zegt Dr. Anawalt.

Andere medicijnen kunnen testosteronreceptoren blokkeren om dit anti-testosteron effect te creëren, zoals spironalacton, een diureticum dat wordt gebruikt bij mensen met een leverziekte, en maagzuur medicijnen zoals Tagamet (cimetidine), zegt Dr. Anawalt.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel gynaecomastie wordt vermeld als een zeldzame bijwerking van talloze medicijnen, een oorzaak-gevolgrelatie niet altijd duidelijk is - terwijl de bovenstaande medicijnen een rol spelen bij gynaecomastie, is een relatie met anderen minder duidelijk.

Wanneer moet u uw arts raadplegen

Als u onverklaarbare manboobs of moobs heeft, is het belangrijk om vroeg naar een arts te gaan om eventuele onderliggende oorzaken te onderzoeken die moeten worden behandeld, vooral als er andere symptomen zijn.

Bovendien, hoe eerder u identificeert wat uw gynaecomastie veroorzaakt, hoe groter de kans dat het met de behandeling verdwijnt. 

Dr. Anawalt zegt dat je het moet laten controleren tijdens de eerste zes maanden dat je het opmerkt, vooral als er gevoelige borsten zijn, wat duidt op actieve groei en recent begin.

"Op het moment dat het borstweefsel er al meer dan een jaar is en er geen gevoelige borsten meer zijn, verandert het glandulaire borstweefsel in fibrose, zoals een litteken, en dat gaat niet vanzelf weg", zegt Dr. Anawalt.

In dit geval moet het operatief worden verwijderd.

Als u een chirurg ziet, zal hij of zij ook een volledig onderzoek doen en een medische geschiedenis afnemen om er zeker van te zijn dat er niets anders aan de hand is.

Als u een onderliggende oorzaak niet aanpakt, komt het borstweefsel terug (Hier is meer informatie over de remedie voor mannelijke borsten ).

"De mensen die de operatie ondergaan, hebben zo'n belangrijke verbetering in hun eigenwaarde en de kwaliteit van leven dat ze kunnen leiden", zegt Dr. Pensler.

Dus uiteindelijk, als je manboobs je lastig vallen en er geen actieve onderliggende oorzaak is, kan het de moeite waard zijn om voor ze te zorgen.

Hoe kun je er van af komen?

Borstpieren trainen

Voor sommige mensen is het wegnemen van de oorzaak van de gynaecomastie:

  • het veranderen van medicijnen 
  • het verminderen van overtollig lichaamsvet 
  • het behandelen van de onderliggende medische aandoening - als er een is die behandelbaar is  
  • het verminderen van alcoholgebruik 
  • borstspier trainingen
  • alles wat nodig is om het vergrote borstweefsel te verkleinen.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden, dus probeer een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen. Wees je er ook van bewust hoeveel alcohol je drinkt.

Gynaecomastie kan verontrustend, beschamend en isolerend zijn, dus het kan helpen om met vrienden of familie te praten over hoe je je voelt – steun van degenen die het dichtst bij je staan, kan je helpen om ermee om te gaan.

Er zijn ook zelfverwijzende counselingdiensten die toegankelijk zijn als u zich niet op uw gemak voelt om met de mensen om u heen te praten.

U kunt met uw arts praten als u zich zorgen maakt dat uw geestelijke gezondheid wordt aangetast.

Het is belangrijk om met uw huisarts te praten als u zich zorgen maakt over gynaecomastie. Zij moeten de oorzaak kunnen achterhalen en de juiste behandeling voor u kunnen aanbevelen.

Soms moeten mensen met gynaecomastie medicamenteuze behandelingen ondergaan of, zeer zelden, een operatie om van hun manboobs af te komen.

Genectrol 60 Capsules

Snelle en permanente reductie van vergroot mannelijk borstweefsel.